Börja i ett lag efter skridskoskolan

Hej och välkommen till Team Comets eller Team Clover!

Det är en hel del som är annorlunda nu när ditt barn har börjat i ett team. Med den här sidan vill vi sätta dig in i de viktigaste förändringarna. Om något är oklart eller om du har frågor så finns lagledarna alltid till hands, stort som smått.

Det är en hel del information på det här sidan men vi ber dig att läsa igenom allt.

Första träningen/Viktigt inför
Planera in att vara med i ishallen på första träningen, det är som sagt, mycket som är annorlunda och det kan vara skönt att ha en förälder på plats. Oftast finns någon av oss lagledare på plats också och kan svara på eventuella frågor.

I Team Clover måste man kunna knyta sina skridskor själv. Om din åkare inte redan kan det, öva på det hemma innan. Detta krav finns inte än i Team Comets, men om ditt barn behöver hjälp med att knyta skridskor ber vi er föräldrar att lämna omklädningsrummet efter att de är knutna, så att laget och ledare får plats.

Lagledare
Det finns 2-3 lagledare i varje lag och alla frågor som gäller din åkare och laget ska gå via lagledarna, inte via tränarna. Lagledarna nås på Slack i fcomets eller fclover, eller via direkt meddelande.

Tränare
Tränare i Team Comets är Emma R, Jessica
Tränare i Team Clover är Elvira Y, Alvina, Uma

Informationskanler
Klubben och vi lagledare kommunicerar via appen Slack. Har du inte redan tillgång till den kan du få det här.

I Slack är du efter inbjudan med i kanalen fcomets eller fclover (föräldrar-lagnamn) och där skriver vi bland annat information inför uppvisningar. Där kan du också ställa frågor av mer allmän karaktär. Är det en privat fråga kan du skicka direktmeddelanden till någon av lagledarna.

⚠️ Tre viktiga saker i Slack:

  1. Tänk på att slå på alla notiser så att du inte missar något.
  2. Skriv även i din profil vem du är förälder till och vilket lag de tillhör.
  3. Viktigt också att du fyller i telefonnummer så att isvakter kan nå dig om något skulle hända. Vi lagledare och tränarna har en kontaktlista men bra även om isvakter hittar telefonnummer på ett lätt sätt.

Det finns också ett par ”Canvases” som man får åtgång till om man drar ner sidan i ovankanten. Där har vi till exempel en lista på viktiga datum.

I Slack finns också ett bra köp- och säljforum, #allmänt med allmän information från klubben och även för kvarglömt #hittegods.

Information om arrangemang, läger, avgifter, schema, isvaktsschema osv, finns på Nacka tk:s hemsida.

SportAdmin
I SportAdminappen får du dina fakturor och anmäler frånvaro. Exakta träningstider som står i SportAdmin stämmer ofta inte eftersom det bara är istiderna och inte uppvärmning golvträning etc. Följ alltid schemat på hemsidan!

Ladda ner: iOS eller Android

Avgifter
I lagen betalar man en åkaravgift och en teamavgift. Åkaravgiften omfattar träning, istid, tränarkostnader, höst- och vårläger, med mera. Teamavgiften omfattar dräkter, rese- och övriga kostnader vid tävlingar och andra utgifter för laget. Här finns listan över avgifterna.

Schema
Schemat finns på hemsidan: www.nackatk.se/schema
”Lila 8” är teknikträning för Comets och ”Lila 7” är tekniken för Clover. Pass med lagets namn är synkropass (där de åker sitt program).”Golv” innebär att de övar sitt program utan skridskor. Uppvärmning och stretch är obligatoriskt.

Frånvaroanmälan
Ladda ner appen sportadmin och frånvaroanmäl direkt i appen om ditt barn inte kan komma på träningen. Vid skada ska åkaren ändå vara på plats för att ta del av träningen vid sidan av.

Isvakt
Isvakt är en väldigt viktig funktion och där vi som föräldrar kan vara med och bidra.
Alla föräldrar kommer att vara isvakt vid cirka ett par isträningar per termin. Se isvaksschemat som finns på en annan flik i lagets schema. Där finns också information om vad det innebär att vara isvakt.

Kan du inte din tilldelade tid är det viktigt att du byter den med någon. Bäst är att namnge någon som du vill byta med i till exempel Slack. En allmän fråga om byte brukar gå sämre.

Föräldramedverkan
Vi ser gärna att vi har regelbunden kontakt med er föräldrar. En bra kontakt med er föräldrar hjälper oss att förstå hur era barn mår även utanför isen och vi kan då erbjuda bättre träning för ert barn. Tveka inte att ta tag i oss tränare innan eller efter träning för att prata med oss! Har ni frågor angående vissa praktiska saker, speciellt under uppvisningarna, är det lagledarna ni ska vända er till. Lagledarna är er främsta kontaktväg vid frågor.

För att få organisationen kring teamet och tränarna att fungera, måste alla föräldrar hjälpa till. I början av säsongen tillsätts olika ansvarsområden med huvudansvariga. I övrigt hjälper föräldrar till där det behövs. Det kan t ex innebära att ordna försäljningar, boka resor, mm. Utöver detta kommer föräldrar också behöva hjälpa till vid andra aktiviteter där teamet deltar, t ex shower eller tävlingar i klubbens regi.

Utrustning/dräkter
Inför träningspassen:

  • Halsskydd – Exempelvis detta CCM Halsskydd X30 JrObligatoriskt vid alla träningar. Inget halsskydd, ingen istid!
  • Ordentliga skridskor – läs mer här! (Skena brukar ingå med dessa skridskor. Begagnade skridskor går utmärkt, se till att de inte är ”knäckta” i skaftet.)
  • Hjälm (och efter tävlingstest pannband)
  • Vattenflaska, det är långa pass och hård träning
  • Gymnastikskor till golv, uppvärmning och fyspassen

Inför uppvisningarna

  • Åkarfleece från K-Skate – Svart klubbjacka Nacka teamåkningsklubb eller håll utkik i köp/byt/sälj i Slack.
  • Helsvarta tights och en svart fleece (innan man har en teamfleece) är bra att ha då det är klubbens officiella kläder under uppvisningar och tävlingar.
  • Till uppvisningarna behövs trosor som är höga i benen och som inte syns under dräkterna, prova gärna under en baddräkt för att se om de är rätt modell.
  • Det är jätteviktigt att skridskoskydden och teamfleecen är uppmärkta med namn. Skydden läggs i en påse eller låda när de går på isen och sedan ska de snabbt på när de går av (ofta vid en annan dörr än de gick på).
  • Slipa inte skridskorna precis innan en uppvisning, det brukar ta några träningar att ”köra in dem” efter slipning.

Dräkter
Vid uppvisningar har åkarna på sig dräkter. Det är lagledarna som ansvarar för dessa. Det är två olika dräkter, en för träning/uppvärmning och en för uppvisning, till dessa hör strumpbyxor.

Hjälmtest/tävlingstest
Om inte ert barn redan börjat prata om hjälmtestet så kommer de snart att göra det. Det är en stor milstolpe för åkarna. Hjälmtestet innebär att man klarar av vissa moment, gör dessa inför en licenserad person och efter det får man åka utan hjälm (men med pannband). Tränarna bestämmer när åkarna är redo för hjälmtest och själva testet gör man under en ordinarie träning. Det är väldigt individuellt när man gör detta test, för vissa går det fort, för vissa tar det längre tid. Det kan bli mycket snack kring detta och ibland kanske en i ett kompispar gör testet innan den andra och det väcker såklart känslor. Vi hjälper gärna till och stöttar om känslorna blir för stora.

På våra uppvisningar åker man generellt utan hjälm och halsskydd. Det är i slutänden ni föräldrar som bestämmer om ert barn får åka utan hjälm på uppvisningarna. Har ni frågor eller känner oro får ni gärna prata med oss.

Uppvisningar
En åkare som inte är med på sista teamträningen innan uppvisning kan inte vara med på uppvisningen. Detta för att man då sätter placeringen av alla åkare.

Inför evenemanget kommer lagledarna skicka ut en packlista/checklista, din åkare kommer också att få en utskriven och laminerad lista att ha i väskan.

Mellis/Pengar i pärmen
Våra lag jobbar hårt på sina pass, som nu är betydligt längre än i skridskoskolan. Se till att ditt barn har bra mellis med sig, gärna sådant som går snabbt att äta då pauserna inte är jättelånga. Inget godis under träningarna!
I cafeterian finns möjlighet att skriva upp sig i ”pärmen” för att barnen ska slippa ta med pengar och kort. Du betalar in valfritt belopp, sedan kan åkaren skriva upp vad de köper och allt redovisas i pärmen.

Whatsapp-Grupp För Åkarna
Det finns en Whatsapp-grupp för åkarna där tränarna skickar ut information, film, påminnelser, mm. Be ditt barn prata med tränarna eller någon av åkarna som åkt i laget lite längre.

Åkarregler (ladda ner)