Nacka Teamåkningsklubb startade 2005 i syfte att erbjuda skridsko­skola och synkro (synkroniserad konståkning). Vi sätter barnen i centrum – huvudsaken är att de har roligt och får uppleva glädjen i att kunna åka skridskor

”Nacka Teamåkningsklubb startade 2005 med syfte att erbjuda skridskoskola för både nybörjare och fortsättningsåkare, samt synkro (tidigare teamåkning). Vi sätter barnen i centrum – huvudsaken är att barnen har roligt och får uppleva glädjen i att kunna åka skridskor, utifrån sina egna förutsättningar och vilja”.

Glädje i skridskoåkningen och en god anda

Ovanstående rader är tagna från våra stadgar och sammanfattar klubbens anda. Vi har åkare från fem års ålder och uppåt. Många har börjat i nybörjargrupperna.

Skridskoskola och teamåkning sedan 2005

Nacka Teamåkningsklubb har funnits sedan 2005. Verksamheten har vuxit kraftigt sedan starten – från en handfull entusiastiska åkare och tränare till en klubb med ett 100-tal åkare, skridskoskola, synkro och flera prisbelönta team.

Verksamheten organiseras i skridskoskola med fortsättningsgrupp, teknikgrupper och träning i synkro, solodans och singel. Ett tiotal tränare är knutna till klubben.

Skridskoskolan

Skridskoskolan består av nybörjar- och fortsättningsgrupper. Ett 60-tal barn brukar varje år delta i skridskoskolan.

Alla barn i skridskoskolan har möjlighet att träna två gånger i veckan (à 45 minuter på is).

Tränarna utvärderar noga varje åkares utveckling och ger individuell instruktion. Klubben tillämpar Svenska konståkningsförbundets märkessystem för grunderna i konståkning.

Fortsättningsgrupperna står närmast i tur att gå vidare till synkroträning och klubbens teknikgrupper. Åkarna får därför pröva synkro och har möjlighet att träna inför Svenska konståkningsförbundets grundtester Basic och Fri, en förutsättning för att få delta i tävlingar.

Fortsättningsgrupperna erbjuds också golvträning, det vill säga torrträning av rörelser och teknik, smidighetsträning och kondition. Det är alltid barnen och deras familjer som väljer hur ofta de vill träna.

Klubbuppvisningar två gånger per år

I samband med Skridskoskolans juluppehåll och säsongsavslutningen på våren anordnar klubben uppvisningar för familjer, anhöriga och sponsorer. Syftet är att barn och ungdomar ska få visa upp vad man lärt sig under säsongen.

Alla grupper i skridskoskolan deltar, likaså många åkare i teknikgrupper och team visar upp olika isdans- eller singelnummer. Uppvisningarna brukar ha ett tema, exempelvis Cirkus, Jorden Runt osv.

Teknikgupper och team

Efter skridskoskolan och fortsättningsgruppen finns möjlighet att fortsätta träna i klubbens teknikgrupper.  Klubben har för flera teknikgrupper med 5-8 åkare/grupp. De flesta åkarna är medlemmar av klubbens synkroteam, andra tränar och tävlar solodans, isdans och singel.

Träningsläger och eftersäsongsträning

Klubben anordnar årligen läger för synkro och isdans för teknikgrupperna och fortsättningsgruppen. Ett läger är i slutet av sommarlovet och ett sker vanligen på hösten.

Teknikgrupperna och fortsättningsgruppen erbjuds under våren eftersäsongsträning på is fram t.o.m. vecka 20 och fysträning som fortsätter till skolorna slutar för sommaren.

Nackatrofén – eget arrangemang

Nacka Teamåkningsklubb anordnar klubbtävlingen Nackatrofén för team i juniorklass, ungdomsklass och debutantklass samt för solodans.

Arrangemanget är mycket uppskattat har blivit en återkommande tävling varje år.

Utvecklingen av klubben på längre sikt

Även på längre sikt avser klubben att fortsätta driva verksamheten i samma positiva anda, med fokus på teamåkning och stora möjligheter att utvecklas som åkare efter varje persons önskemål, allt från nybörjarnivå till A-åkare.

Nacka Teamåkningsklubb vill vara med och utveckla och befästa lagsporten inom konståkningen och på detta sätt se till att lättare ha kvar åkare högre upp i åldrarna.

Forsäkring

Alla klubbens medlemmar är försäkrade genom klubben med RFs Föreningsförsäkring Bas. Här kan ni läsa mer om RF Föreningsförsäkring Bas.