Utrustning & slipning

Det är viktigt att åkaren har bra utrustning för att så roligt som möjligt på träningen!


KLÄDSEL

Använd mjuka och varma kläder som det är lätt att röra sig i. Undvik helst bylsig overall och jeans. Glöm inte vantar. Naturligtvis måste du använda hjälm i skridskoskolan!


SKRIDSKOR

Skötelseråd – ta hand om skenor:

Så här knyter man skridskorna!
 • Skydda skenor genom att alltid använda hårda skydd när åkare går utanför isen
 • Torka skenor och botten av skridskor ordentligt med en handduk efter varje ispass
 • Förvara aldrig skridskorna med hårda skydd på – Skenan rostar med en gång. Använda istället mjuka skydd gjort av tygmaterial.
 • Slipa inte hos sportaffärer utan välj att slipa hos någon som specialiserat sig på skridskoslipning (se listan nedan).

Information om skridskor till skridskoskolan
När barnen börjar i skridskoskolan är det viktigt att de har skridskor som är bra och hjälper dem i deras utveckling som skridskoåkare. Några av de frågor som många ställer som är nya i sporten handlar om just skridskor.

Det finns några bra nybörjarskridskor som man kan köpa i sportbutiker. Det man ska tänka på är följande:

 • Skaftet ska vara stabilt, helst med snörning för bästa stöd, och så högt som möjligt. Undvik plastskal med 1-3 spänne och skridskor som ser ut som ”slalompjäxor”!
 • Se till att skridskorna är välslipade – finns det taggar när man köper skridskorna ska de INTE slipas bort – det förstör balansen i skridskon/skenan!

Obs! En ny skridsko är oftast bara fabriksslipad och behöver slipas på nytt.

För de som vill åka konståkning finns ”riktiga” konståkningsskridskor dels att hyra av klubben, dels att köpa i specialbutiker som Skridsko Johan eller Teijas Skateshop. Dessa skridskor har en helt annan passform, stoppning, hårdhet och helt andra skenor som är anpassade för konståkning. Exempel på bra märken är Edea, Risport, Gam, Graf, Riedell och Wifa.

Riktiga konståkningsskridskor underlättar naturligtvis på alla nivåer.

Alla tränare arbetar först och främst med att lära barnen att stå rätt, det vill säga så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Det är av stor betydelse för den fortsatta träningen.

Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Vanliga ”fritidsskridskor” är svåra att åka på då de är mjuka och inte orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa ”fritidsskridskor” ofta en dålig skena som också bidrar till att det är svårare att lära sig konståkningens grunder.

Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett hela träningspasset. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora eller för löst knutna.

Nybörjarmodeller av konståkningsksskridskor levereras ofta med en enklare standardskena. Skridskor av bra kvalité är ganska dyra att köpa. Eftersom barnens fötter växer fort så är det kanske frestande att köpa för stora skridskor, som sedan räcker ett tag. Men detta kan innebära att barnet också får svårare att lära sig att åka. Naturligtvis så ska det finnas ett visst fritt utrymme i skon, men mer än cirka 1,5 cm är inte att rekommendera. Vi rekommenderar starkt att man köper begagnade skridskor i de lägre nivåerna. Utöver Facebookgrupper finns det annonser i klubbens egen ‘byta, sälja, köpa’ grupp på Slack.

Det allra bästa redan från början är en ”riktig” konståkningsskridsko för nybörjare (gröna skridskorna nedan). Dessa skridskor finns inte att köpa i vanliga sportaffärer. Längre ner kan du läsa vilka märken vi rekommenderar samt var de finns att köpa. De röda skridskorna nedan rekommenderar vi inte.

 

Skridskor som fungerar bra i skridskoskolan

För små och lätta nybörjare fungerar dessa skridskor bra, det viktiga är att de passar foten:

 • Wifa Hobby set
 • Graf Splendid / Splendid Gold
 • Risport Venus / Antares
 • Edea Brio / Tempo set

För lite större åkare och åkare som är i t ex gul och röd grupp fungera dessa modeller bra:

 • Wifa Prima
 • Edea Motivo/Wave set
 • Risport Antares / Electra set
 • Graf Prestige
 • Jackson Excel set
 • Jackson Artiste set

Att hyra skridskor från klubben

Klubben tillhandahåller ett begränsat antal skridskor för uthyrning i storlekarna 28-36. Vill man hyra så kommer man och provar om några av klubben hyrskridskor passar. Passar skridskorna så skriver man på ett hyrkontrakt och betalar 800:- för säsongen. (500:- är hyran och 300 är deposition, som man får tillbaka när skridskorna lämnas tillbaka.)

Man har hand om skridskorna hela säsongen och lämnar tillbaka dem efter sista träning på våren, eller tidigare om ert barn vill sluta. (Då får ni tillbaka depositionen på 300:- om ni lämnar tillbaka skridskorna slipade, annars tar vi 100:- för att vi ser till att de slipas under sommaren.)
Skulle ert barn växa ur skridskor under säsongen kan ni byta storlek om vi ha några skridskor kvar som passar.

Kontakta klubben via mail: info@nackatk.se

Slipning

Slipa minst 2 gånger per termin passar för de som åker en till 2 gånger i veckan. För åkare som tränar fler gånger i veckan och tävlar brukar det vara lagom med en gång varannan månad.

Här kan du köpa eller slipa dina skridskor med skålslipning:

Basset Blades
Russingränd 15, Järfälla

Skridsko-Johan
Holbergsgatan 47, Bromma

Stockholms Skateshop
Sofielundsvägen 35, Enskede

Teijas Skateshop
Birger Jarlsgatan 104, Stockholm

Ladda ner informationen här!