Det är viktigt att åkaren har bra utrustning för att så roligt som möjligt på träningen!
KLÄDSEL
- Använd mjuka och varma kläder som det är lätt att röra sig i.
- Undvik helst bylsig overall eller jeans.
- Glöm inte vantar.
- Naturligtvis måste du använda hjälm i skridskoskolan! Undvik cykelhjälmar (skyddar på fel sätt) och skidhjälmar som täcker öronen som gör det svårt att höra.
SKRIDSKOR
Skötelseråd – ta hand om skenor:
- Skydda skenor genom att alltid använda hårda skydd när åkare går utanför isen.
- Torka skenor och botten av skridskor ordentligt med en handduk efter varje ispass.
- Förvara aldrig skridskorna med hårda skydd på – Skenan rostar med en gång. Använd istället mjuka skydd gjort av tygmaterial.
- Slipa inte hos sportaffärer utan välj att slipa hos någon som specialiserat sig på skridskoslipning (se listan nedan).
- Här finns en film med många bra tips!
Riktiga konståkningsskridskor underlättar på alla nivåer!
När barnen börjar i skridskoskolan är det viktigt att de har skridskor som är bra och underlättar deras träning.
Det viktigaste barnet ska lära sig från start är att kunna stå rätt, det vill säga rakt så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Det är av stor betydelse för den fortsatta träningen. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Vanliga ”fritidsskridskor” är svåra att åka på då de är mjuka och inte orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa ”fritidsskridskor” ofta en dålig skena. Detta gör det onödigt svårt för åkaren att lära sig konståkningens grunder.
Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett hela träningspasset. Påfrestningen på vristen blir stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora eller för löst knutna.
Hockeyskridskor kan funka i de första grupperna om man endast har som mål att lära sig basåkning. Har du ambitionen att lära dig konståkning rekommenderar vi däremot att börja med skridskor med taggar från början.
För de som vill utvecklas snabbare och har ambition att fortsätta konståkning rekommenderar vi ”riktiga” konståkningsskridskor. Dessa skridskor har en helt annan passform, stoppning, hårdhet och helt andra skenor som är anpassade för konståkning. Skridskor av bra kvalité är ganska dyra att köpa helt nya. Vi rekommenderar starkt att man köper begagnade skridskor i de lägre nivåerna.
Eftersom barnens fötter växer fort så är det kanske frestande att köpa för stora skridskor, som sedan räcker ett tag. Men detta kan innebära att barnet också får svårare att lära sig att åka. Naturligtvis så ska det finnas ett visst fritt utrymme i skon, men mer än cirka 1,5 cm är inte att rekommendera. Utöver Facebookgrupper finns det annonser i klubbens egen ‘Byta, sälja, köpa’ grupp på Slack. Dessa skridskor finns inte att köpa i vanliga sportaffärer. Längre ner kan du läsa vilka märken vi rekommenderar samt var de finns att köpa.
För bättre illustration visar vi här några exempel på ”riktiga” konståkningsskridskor för nybörjare (gröna skridskorna nedan). De röda skridskorna nedan rekommenderar vi inte.
Skridskor som fungerar bra i skridskoskolan
För små och lätta nybörjare fungerar dessa skridskor bra, det viktiga är att de passar foten:
- Wifa Hobby set
- Graf Splendid / Splendid Gold
- Risport Venus / Antares
- Edea Brio / Tempo set
För lite större åkare och åkare som är i t ex gul och röd grupp fungera dessa modeller bra:
- Wifa Prima
- Edea Motivo/Wave set
- Risport Antares / Electra set
- Graf Prestige
- Jackson Excel set
- Jackson Artiste set
Letar du efter andra modeller så tänk på detta:
- Skaftet ska vara stabilt för bästa stöd, helst med snörning, och så högt som möjligt. Undvik plastskal med spännen och skridskor som ser ut som slalompjäxor. Skaftet ska INTE gå att vika.
- Se till att skridskorna är välslipade – finns det taggar när man köper skridskorna ska de INTE slipas bort – det förstör balansen i skridskon/skenan!
- Obs! En ny skridsko är oftast bara fabriksslipad och behöver slipas på nytt.
- Se till att begagnade skridskor inte är ”knäckta” vid skaftet, det gör dem mindre stabila.
Har du frågor? Kontakta oss gärna på sk@nackatk.se !
Att hyra skridskor från klubben
Klubben tillhandahåller ett begränsat antal skridskor för uthyrning i storlekarna 28-36. Vill man hyra så kommer man och provar om några av klubben hyrskridskor passar. Passar skridskorna så skriver man på ett hyrkontrakt och betalar 800:- för säsongen. (500:- är hyran och 300 är deposition, som man får tillbaka när skridskorna lämnas tillbaka.)
Man har hand om skridskorna hela säsongen och lämnar tillbaka dem efter sista träning på våren, eller tidigare om ert barn vill sluta. (Då får ni tillbaka depositionen på 300:- om ni lämnar tillbaka skridskorna slipade, annars tar vi 100:- för att vi ser till att de slipas under sommaren.)
Skulle ert barn växa ur skridskor under säsongen kan ni byta storlek om vi ha några skridskor kvar som passar.
Kontakta klubben via mail: info@nackatk.se
Slipning och skridskobutiker
Slipa minst 2 gånger per termin passar för de som åker en till 2 gånger i veckan. För åkare som tränar fler gånger i veckan och tävlar brukar det vara lagom med en gång varannan månad.
Här kan du köpa eller slipa dina skridskor med skålslipning:
Stockholms Skateshop
Sofielundsvägen 35, Enskede
Basset Blades
Russingränd 15, Järfälla
Skridsko-Johan
Holbergsgatan 47, Bromma
Obs! Listan ovan uppdateras i november 2024. Om en butik inte finns med på denna lista, rekommenderas den inte av Nacka TK.